DESIGN

BUCĂTĂRIA ÎN CENTRUL ARHITECTURII MODERNE

Bucătăriile planificate și integrate în arhitectura interioară, radiază și fascinează într-un mod cu totul special.

Bucătăria funcționează ca centrul casei într-un mod cu totul special. Armonia arhitecturii și designului interior, corespondența perfectă dintre materiale și culori, forme și proporții, joacă un rol decisiv. Chiar și între continente și țări diferite par să existe multe în comun. In acest articol  portretizăm trei proiecte de arhitectură care întruchipează această ideologie.

SEVER SEVERAIN, Sr. – Arhitect

„Sa trăiești în anul 2020 înseamnă unitar, la scară mică, înghesuit și scump. O arhitectură bună reflectă sintagma „less is more” și cât mai puține camere separate. Aș dori să am mai multă influență asupra simplificării reglementărilor în domeniul construcțiilor. Casa mea de vis … Am construit-o pentru familia mea și pentru mine în Wiesbaden. Bucătăria este pentru mine o incapere functionala. Nu gătesc niciodată.” 

Clădirea rezidențială Rheingau din Germania(700 mp) reflectă designul original al lui Sever Severan senior până la ultimul detaliu. Influențele lui Richard Neutra și ale lui Mies van der Rohe se bazează pe conexiuni personale cu arhitecții. Spațiului casei a fost planificat generos pe cei 11m x 5 m. În afară de baia principală, bucătăria este singura cameră recent proiectată. A fost votata una dintre cele mai frumoasr bucatarii din Germania. În centru se află o insulă lungă de 8,40 metri, în care este integrat centrul de gătit și care ajunge în cele din urmă într-o masă, conectată printr-o bancă coborâtă. Sub ferestre, unitățile de podea de 60 cm formează o bandă continuă pe întreaga lungime a încăperii. Unitățile de podea au sistem de deschidere cu atingere, iar trapele sunt operate electric, oferind bucătării un aspect curat, minimalist.

ROGER KURATH

“A trăi în anul 2020 înseamnă … înapoi la simplitate. Arhitectura bună … se dezvoltă din mediul înconjurător și o respectă. Aș dori să am mai multă influență … asupra reglementărilor zonei. Casa mea de vis … este întotdeauna următoarea la care lucrez. Pentru mine, să trăiesc … înseamnă simplu, confortabil și plăcut. Pentru mine bucătăria este … un punct de întâlnire în care viața este o activitate. Gătesc … și iubesc mâncarea bună cu un pahar de vin.”

Roger Kurath, arhitect de origine elvetiana, stabilit in LA  a devenit un lider in industria prefabricatelor și al designului de înaltă performanță

Din exterior pare rezervat și autonom, dar în interior este surprinzător de deschis. Acesta este efectul casei in stil minimalist al acestui cuplu japonez. Locuiesc pe un drum frumos din Marina del Rey – California. Influența arhitecturii tradiționale japoneze este foarte clară. Simplitatea mobilierului și a materialelor asociat cu minimalismul, sunt caracteristice modului japonez de viață si sunt exprimate perfect în limbajul architectural al designerului Roger Kurath.

Bucătăria are vedere spre curtea interioară. Aceasta scaldă întreaga cameră în lumina zilei și permite sa intre aer proaspăt atunci când ușile glisante sunt deschise. Linia de mobilier de bucătărie cu fațadele fără mâner, este aliniată la lățimea camerei si variază în înălțime: mobilierul de podea și mobilierul de perete la nivelul insulei, dulapurile înalte paralele cu masa de masă și bufete mici direct în zona de luat masa adiacentă. Cele mai lucioase fronturi albe si blatul de material mineral alb sunt păstrate ton-pe-ton. Stejarul natural utilizat în mod rafinat pentru ramele de ferestre, masă și fotoliu, oferă căldură în timp ce o atingere de culoare aduce accente jucăușe.

KENG-FU LO

“A trăi în anul 2020 înseamnă că … vor fi construite case la țară și nu în jungla cu asfalt. O arhitectură bună … creează o legătură între mediu și clădire. Aș dori să am mai multă influență asupra creării și promovării spațiului de locuit verde. Casa mea de vis …se află sus în munți, pe unde trec norii și aerul curat este întotdeauna disponibil. Pentru mine a trăi înseamnă … a crea un spațiu interactiv pentru familie. Pentru mine bucătăria este … tranziție nelimitată între a trăi și a mânca. Gătesc …… și iubesc mâncarea japoneză „raw” “

Keng Fu -Lo architect al clădirii rezidentiale ce oferă o priveliște spectaculoasă asupra orașului și portului Kaohsiung, un oraș plin de viață internațional de pe coasta de sud-vest a Taiwanului. Ultimul etaj este rezervat pentru gătit, mâncat și locuit, camera deschisă oferind un decor relaxant.

Bucătăria se deschide pe terasă. Conectează interiorul și exteriorul, formând centrul vieții de familie. Fațadele de stejar în culoarea antracitului sunt accentuate de o muchie fină metalică, iar mânerele de culoare metalică împart dulapurile înalte vertical. Blaturile din oțel inoxidabil reflectă lumina caldă a tavanului cu panouri din nuc. Blatul de lucru din spate prezintă o selecție de băuturi și este utilizat ca bar și integrează gătitul în viața socială.

Întreaga arhitectură interioară se caracterizează printr-o atmosferă caldă, materiale și culori armonioase. Pentru suprafața mobilierului, pereților și podelelor și decorațiunilor ferestrelor, sunt utilizate materiale mate. Blatul de lucru mare din oțel inoxidabil de pe insula de gătit și chiuvetă formează un contrast dinamic. Corpurile de iluminat încastrate în tavan oferă o iluminare de bază bună. Un contor de bare solide din nuc oferă spații suplimentare de lucru și depozitare în apropierea cuptorului și a frigiderului

Sursă – Architect-Book-1-ARCHITECTURE-AND-KITCHEN-Leicht

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)